Welkom op onze kerstbomen pagina

Dé website voor het online bestellen van uw kerstboom in Deventer en de landingspagina van www.kerstbomendeventer.nl. 

Als kerst voorbij is,

 1. Uw boom met kluit is dood of u had een afgezaagde kerstboom: 
  Voor de gratis ophaalservice van circulus- berkel kunt u zich tot en met 5 januari 2018 aanmelden.
  • Door te bellen naar het Servicenummer van Circulus-Berkel 0900 9552 (gebruikelijke belkosten)
  • Stuur ons een WhatsApp via 06 - 10507300. Dit nummer gebruikt Circulus-Berkel alleen voor WhatsApp. Er kan niet mee worden gebeld.
  • Regel het online


   U wilt bijdragen aan het klimaatbos van de gemeente Deventer
 2. Iedereen kan langskomen om zijn kerstboom te herplanten in de het klimaatbos aan de Siemelinksweg. De precieze tijden voor dit jaar zijn ons helaas nog niet bekend.

Deventer, 6 december 2017
Kerstbomen met kluit krijgen tweede leven in Deventer klimaatbos

Alle Deventernaren die komende weken een kerstboom met kluit kopen, kunnen de boom na de feestdagen een tweede leven geven. Dat kan door de boom te herplanten in het Deventer klimaatbos aan de Siemelinksweg. Op 6 januari zijn medewerkers van Het Groenbedrijf van 10 tot 16 uur aanwezig om de bomen goed in de grond te zetten. Directeur van Het Groenbedrijf Jan Jette Donker is blij dat de actie dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt: ‘Vorig jaar ontstond een prachtig stukje groen door de 250 kerstbomen die gebracht werden uit alle hoeken van de Deventer samenleving. Dit jaar gaan we het klimaatbos nog groter maken.’

Naaldbomen zijn supergoed in het filteren en schoonmaken van de lucht door het afvangen van fijnstof. Om die reden stelde de gemeente Deventer vorig jaar de grond aan de Siemelinksweg ter beschikking. De kerstbomen krijgen daar een tweede leven als luchtfilter van Deventer. Driekwart van de bomen die vorig jaar geplant werden, heeft het overleeft. Donker: ‘Mensen waren vorig jaar zo blij en enthousiast. Kleine boompjes werden in de fietstas gebracht en kinderen knuffelden

hun kerstboom gedag. We rekenen dit jaar op nog meer mensen die hun boom een twee leven in het klimaatbos willen geven.’ Het Groenbedrijf zorgt ook op andere manieren dat kersbomen optimaal gebruikt worden. ‘De kersbomen op de Brink in Deventer en Bathmen worden versnipperd en als voedingsbodem in het klimaatbos gebruikt. Daarnaast leveren we kerstbomen met kluit aan het Dickens festival die we daarna ook in het bos herplanten. Voor het stadskantoor plaatsen we twee bomen in houten bakken.’

Bomenman Bart Kroeze van Het Groenbedrijf heeft nog wat tips om de kerstboom zo goed mogelijk door de feestdagen te loodsen. ‘Laat de boom acclimatiseren op een koele plek in de kelder of garage. Behandel hem zo voorzichtig mogelijk, zorg voor voldoende water en hou hem zover mogelijk bij de kachel vandaan. Het beste kan je de boom zo snel mogelijk weer buiten zetten.’

Iedereen kan op 6 januari tussen 10 en 16 uur langskomen om zijn kerstboom te herplanten in de het klimaatbos aan de Siemelinksweg. Het Volkshuis zorgt voor koek en zopie en DJ Ronnie zorgt voor een mooie wintersfeer.

www.hetgroenbedrijf.nlStukje geschiedenis

Over de ouderdom van het gebruik van de kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen.

In de Romantiek doken theorieën op dat de kerstboom een Oudgermaanse oorsprong zou hebben, waarbij de boom (eik) centraal stond. Als de boom in de winter te oud was, werd deze verbrand voor warmte. Pas tijdens de middeleeuwen konden kaarsenmakers op grote schaal goedkope kaarsen maken die gebruikt werden om de boom mee te versieren. In een Frankische tekst uit de 13e eeuw wordt voor het eerst een groene boom vol kaarsen beschreven. Tijdens winters aan het eind van de middeleeuwen plaatsten inwoners van de Elzas een boom, versierd met kaarsen, klatergoud, gekleurd papier, appels, koek en suikergoed in hun huis. Dit gebruik waaide pas halverwege de 19e eeuw over naar andere West-Europeese landen, waaronder Nederland en België.

De christelijke kerken, en vooral de Rooms-Katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest niets te maken. Opvallend genoeg zijn het juist hun negentiende-eeuwse geestverwanten die ervoor hebben gezorgd dat de kerstboom in Nederland ingang vond. In de negentiende eeuw heeft het Réveil een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van de kerstboom. Vroeger kenden in eerste instantie alleen rijke vrijzinnige protestantse gezinnen het gebruik van een spar in huis, de zondagsschool bezorgde hem brede populariteit. De zondagsschool, opgericht door figuren uit het Réveil, was niet alleen een geschikte manier om het evangelie te verspreiden maar ook om armen van middelen te voorzien. Sindsdien staat de kerstboom volgens sommige kerken symbool voor 'het Licht'. BRON


Goede voornemens

December; veel gezelligheid, warmte, familie en natuurlijk een mooie kerstboom. Maar wat gebeurt er met uw kerstboom na de kerst? Uw kerstboom heeft er minstens 2 jaar over gedaan om groot te worden, en na een paar weken worden de meeste bomen als snoeiafval aan de weg gezet. Het team van Deventer Tuin Onderhoud ziet dit graag anders.

Vorig jaren waren er gelukkig al een paar alternatieven in de gemeente Deventer. Bomen met kluit konden dan aangeleverd worden bij zogenaamde klimaatbossen en krijgen zo een 2e kans. 

Nordmann

Wilt u qua kerstboom alleen het beste van het beste in huis? Dan past waarschijnlijk de Nordmann kerstboom het beste bij u! De Nordmann kerstboom staat er om bekend dat hij weinig tot geen naalden verliest en niet prikt (!)
Onze Nordmann kerstbomen zijn van hoge kwaliteitsklasse. Dat betekent dat ze in alle opzichten van topkwaliteit zijn.
Zo heeft een Nordmann een uniforme, groene kleur, is hij symmetrisch met een rechte stam en zit er een goede top in. De Nordmann kerstbomen zijn ook leverbaar in pot.

Wij zijn ook te vinden via
www.kerstbomendeventer.nl

Fijnspar

De meest bekende kerstboom welke in huis wordt gehaald om het kerstfeest te vieren, maar het is niet meer de meest verkochte kerstboom:
(De Nordmann wordt iets meer verkocht), de fijnspar verliest helaas wel wat naalden maar daar staat dan tegenover dat de fijnspar ook echt lekker ruikt. Daarbij is de fijnspar de
goedkopere soort in ons
assortiment.

Blauwspar

De bauwspar heeft een prachtige blauwgrijze gloed. Hij heeft een mooie piramidevorm en
uitwaaierende takken. Daardoor is hij makkelijk te versieren met kerstballen.
Ook de blauwspar verliest weinig tot geen naalden en uiteraard hebben wij ook hier een zeer hoge kwaliteit geselecteerd.